052

Peeling z solą himalajską, trawą cytrynową i łupinami orzecha włoskiego.

Napisano w:Peelingi, Przepisy SPA

Peeling z solą himalajską, trawą cytrynową i łupinami orzecha włoskiego.

Wiosną nasza skóra potrzebuje złuszczenia, bo w zimę opatulamy ją w swetry, ogrzewamy suchym powietrzem i  narażamy na kontakt z mrozem i nierzadko bardziej zanieczyszczonym powietrzem. Przyda jej się zrzucenie zrogowaciałej, zimowej skorupy, by odżyła, delikatnie się opaliła i wyprodukowała witaminę D, która polepszy nasz humor i witalność. Sól doskonale nadaje się  do złuszczania zrogowaciałego naskórka. Olej migdałowy równocześnie delikatnie ją natłuści i zregeneruje a olejek z trawy cytrynowej poza cudownym zapachem jest przeciwzapalny i odświeżający.  Zatem do dzieła!

Składniki:

100 g soli himalajskiej (może być również inna drobna sól)

50 ml oleju ze słodkich migdałów lub z pestek winogron

25 kropli olejku eterycznego z trawy cytrynowej

1 łyżeczka drobno zmielonych łupin orzecha włoskiego (opcjonalnie, ja mielę z 2-3 orzechów łupiny w młynku do kawy)

Dodatkowo:

Słoik lub pojemnik o pojemności 150 ml

044

Przygotowanie:

Do pojemnika na peeling  o pojemności minimum 150 ml (niski i szeroki słoik lub pojemnik plastikowy) i wsyp 100 g soli himalajskiej.

Do soli wlej 50 ml oleju ze słodkich migdałów lub z pestek winogron oraz wkrop 25 kropli olejku eterycznego z trawy cytrynowej (lemongrasowy).

Do soli i olejków dosyp zmielone łupiny orzecha włoskiego a następnie wymieszaj wszystko bardzo dokładnie czystą łyżką.

Tak przygotowany peeling stosuj  1-2 razy w tygodniu, wmasowując okrężnymi ruchami w zwilżone wodą ciało, zaczynając od stóp, kieruj się do góry. Zmyj letnią wodą i delikatnie osusz ręcznikiem.

052

  • Patrycja

    super