002

Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis i właściwości

Napisano w:Ogólne, Ziołowa apteczka

Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis i właściwości.

Jeden z moich ulubionych spiżarnianych przetworów, koniecznie choć raz spróbujcie zrobić, zwłaszcza że wcale nie jest to takie trudne, a pokochacie jego smak i działanie.

Właściwości.

Kwiaty czarnego bzu bogate są we flawonoidy, glikozydy (m.in. rutynę), sambunigrynę, cholinę, oraz mnóstwo minerałów i witamin.

Są niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru, kaszlu, czyli ogólnie mówiąc – w stanach przeziębienia. Działają napotnie i oczyszczająco, wzmacniają odporność i mają działanie przeciwwirusowe.

Przy powyższych dolegliwościach pić 3 x łyżkę stołową dziennie (lub dodać do przestudzonej herbaty).

Są również świetnym dodatkiem do lodów, naleśników, napojów itp.

O ich zastosowaniu zewnętrznym już wkrótce, więc podczas zbiorów na syrop zbierzcie koniecznie kilka dodatkowych baldachów, które wysuszcie w ciemnym i przewiewnym miejscu a następnie schowajcie do słoika.

Jak rozpoznać i zbierać kwiaty czarnego bzu?

Czarny bez (Sambucus nigra) ma czarne jedynie owoce, pojawiające się na drzewie jesienią, początkiem czerwca kwitną natomiast jego piękne białe kwiaty. Drzewo to jest dość popularne, występuje głównie w przydrożach, na granicach działek, w parkach i z pewnością z łatwością je rozpoznacie. Kwiaty ma zebrane w baldachy a liście przypominają trochę liście czereśni. Poniższe zdjęcie rozwieje Wasze ewentualne wątpliwości.

192

 

Wskazówki dotyczące zbioru :

  1. Kwiaty zbieraj w słoneczną pogodę, nie wcześniej niż godzina 11 i nie później niż 16 tylko z miejsc oddalonych od dróg.
  2. Przygotuj najlepiej wiklinowy kosz, by kwiaty miały przewiew, są bardzo delikatne i szybko więdną.
  3. Zabierz ze sobą nożyczki lub mały sekator do ich odcinania- najlepiej odcinać je bezpośrednio przy baldachach, by potem ponownie nie usuwać zbędnych łodyżek.
  4. Podczas odcinania bardzo delikatnie obchodź się z kwiatami – zauważysz na nich złoty, aromatyczny pyłek, który niestety łatwo spada, trzeba zatem delikatnie je odcinać i delikatnie układać w koszyku.
  5. Po zbiorach w miarę szybko przystąp do ich „obróbki”, w przeciwnym wypadku mogą przywiędnąć a pyłek jeszcze bardziej się osypać.

 

Składniki na syrop:

 

30 dużych baldachów kwiatowych czarnego bzu

700 g cukru

1 litr wody

2 cytryny

Dodatkowo:

Miska plastikowa

Cienka bawełniana ściereczka lub pielucha tetrowa

Szklane butelki lub słoiki do przechowywania syropu.

075

Sposób przygotowania:

  1. Sparz i pokrój cienko obie cytryny, wyciągnij z nich pestki.
  2. Z cukru i wody przygotuj syrop a następnie przestudź go.
  3. Połowę kwiatów rozłóż równomiernie na dnie miski, następnie poukładaj na nich połowę plastrów cytryny.
  4. Powyższą czynność wykonaj z drugą częścią kwiatów oraz cytryn.
  5. Zalej kwiaty i cytrynę letnim syropem, przykryj ściereczką i ustaw w miejscu zacienionym w temperaturze pokojowej na 3 dni. Każdego dnia przemieszaj delikatnie syrop.
  6. Po 3 dniach odcedź dokładnie syrop za pomocą gazy lub pieluchy tetrowej a następnie przelej do czystych i wyparzonych słoików, które pasteryzuj przez 8-10 minut a następnie odwróć do góry dnem i odczekaj aż wystygną.
  7. Przechowuj przez rok w ciemnym i chłodnym miejscu (piwniczka, spiżarka) a po otwarciu w lodówce.

002

Ja dzisiaj na obiad przygotuję kwiaty bzu w cieście naleśnikowym, przysmak który rzekomo  rozpropagował lata temu w naszym rejonie Franz Josef. Chętni na przepis niech piszą do mnie na maila.

Smacznego!

 

 

  • Patrycja Sz

    przez fejsa też tu można pisać :)

  • patrycja

    a kiedy coś na piegi?