014

Korzenno – pomarańczowy peeling cukrowy

Napisano w:Peelingi, Przepisy SPA

Korzenno – pomarańczowy peeling cukrowy.

Jego zapach jest po prostu cudowny! Pomarańcze pachnące słońcem, doprawione cynamonem i goździkami. Idealne na zimowe wieczory, bo jego zapach naprawdę poprawia humor a cynamon i goździki działają rozgrzewająco. Banalnie prosty w przygotowaniu, prawie wszystko znajdziesz w swojej kuchni. Po wielodniowych przygotowaniach do świąt, bieganinie w sklepach i pewnie wielu innych sprawach do załatwienia należy Ci się cudowna, aromatyczna i rozgrzewająca terapia dla Twojej skóry. 

136

Składniki:

100g cukru brązowego lub białego

3 łyżki oleju ze słodkich migdałów (lub oleju z pestek winogron)

5 goździków

2 łyżeczki mielonego cynamonu

20 kropli olejku eterycznego pomarańczowego

1 łyżeczka łupin orzecha włoskiego

(po ok. 2 orzechach włoskich – łupiny zmiel drobno w młynku do kawy)

Dodatkowo:

Słoik z zakrętką do przechowywania peelingu

003

Cukier wsyp do docelowego słoika na peelling, dodaj 3 łyżki oleju. Goździki rozkrusz w moździerzu bądź młynku do przypraw.

Do cukru i oleju dodaj rozdrobnione przyprawy, łupiny orzecha i odmierz 20 kropli pomarańczowego olejku eterycznego. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Ten aromatyczny, korzenny peeling stosuj 2 x w tygodniu – po zwilżeniu ciała wodą najpierw rozcieraj w dłoni, a następnie wmasowuj w całe ciało niewielką jego ilość. Po wymasowaniu ciała spłucz je ciepłą wodą, a następnie delikatnie osusz ręcznikiem. Jego zapach jest niesamowity..

014