154

Jak zrobić macerat z korzenia żywokostu?

Napisano w:Olejki/Maceraty, Przepisy SPA

Jak zrobić macerat z korzenia żywokostu? 

O właściwościach korzenia żywokostu pisałam tutaj, w kilku słowach można jednak podsumować jego właściwości przy zewnętrznym zastosowaniu: gojący, przeciwzapalny i wygładzający.

Na bazie przygotowanego oleju z żywokostu można zrobić wiele ciekawych kosmetycznych i leczniczych receptur, więc naprawdę warto go sobie przygotować!

Jedyne, czego potrzebujesz, to wysuszony korzeń żywokostu i olej.

118

 

Składniki:

25 g suszonego korzenia żywokostu

100 ml oleju (najlepiej oliwa z oliwek, olej konopny, ze słodkich migdałów bądź inny o działaniu przeciwzapalnym)

Dodatkowo:

Młynek do kawy

Garnek

Słoik

Butelka z ciemnego szkła do przechowywania gotowego już maceratu o pojemności 100 ml lub 2 buteleczki po 50 ml z zakrętką

Lejek

Kawałek gazy lub pieluchy tetrowej

Korzeń żywokostu zmiel drobno w młynku do kawy. Rozdrobniony korzeń lepiej i w większej ilości wyekstrahuje swoje cenne substancje, stąd ważne jest jego rozdrobnienie.  Równocześnie odmierz 100 ml oleju (ja użyłam konopnego, bo ma silne właściwości przeciwzapalne i łagodzące za co odpowiedzialny jest obecny w nim chlorofil – stąd bardzo zielony kolor, dodatkowo ma idealne proporcje 3:1 kwasu linolowego do kwasu alfa-linolenowego, które mają wpływ na metabolizmów lipidów).

132

 

Po odmierzeniu właściwej ilości oleju wlej go do garnuszka i podgrzewaj na średnim ogniu, by jego temperatura nie przekroczyła 50⁰C (każdy wartościowy olej, szczególnie ten tłoczony na zimno nie lubi wysokiej temperatury). Następnie zmielony wcześniej korzeń przesyp do wyparzonego i suchego słoika i zalej gorącym olejem. Zakręć słoik i bardzo dokładnie wstrząsając wymieszaj olej z korzeniem żywokostu. Postaw słoik w miejscu nie narażonym na bezpośrednie promienie słoneczne(korzenie jako podziemne części rośliny oczywiście tego nie lubią) i przez 2 tygodnie codziennie wstrząsaj zawartością słoiczka.

Po 2 tygodniach przygotuj i wyparz butelkę z ciemnego szkła, włóż do niej lejek a na niego rozłóż gazę lub pieluchę do przecedzenia oleju. Odkręć słoik, w którym macerował się olej z korzeniem i przelej przez gazę do buteleczki. Po rozlaniu przefiltrowanego oleju zakręć butelkę i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu przez kilka miesięcy (w zależności od oleju, jakiego użyłaś, w przypadku oliwy z oliwek olej będzie trwalszy – do ok. roku).

154

 

Pozostałe „fusy” żywokostowe możesz użyć do zrobienia cudownego peelingu do ciała. Ja po prostu zebrałam resztki po filtrowaniu, zostało mi kilka kropel oleju żywokostowego, dolałam ok. łyżkę oleju z pestek winogron, łyżkę drobno zmielonej soli himalajskiej oraz 5 kropli olejku lawendowego i ruszyłam pod prysznic, gdzie wymasowałam całe zwilżone wodą ciało i po dokładnym spłukaniu delikatnie osuszyłam ręcznikiem. Skóra była niesamowicie wygładzona i miękka!

Już wkrótce żywokost w roli głównej pojawi się ponownie. Zapraszam!